Tahniah Kepada Pelajar Kulliyyah Hospitaliti Dan Perkhidmatan Halal Di Pertandingan ‘Penang Battle Of The Chefs 2014’

KUALA KETIL, 10 November 2014 - Tahniah kepada pelajar Diploma Seni Kulinari dan Diploma Perhotelan & Perkhidmatan Makanan Halal kerana telah memenangi beberapa acara yang dipertandingkan di dalam pertandingan ‘Penang Battle of The Chefs 2014’ yang telah berlangsung pada 22 Oktober hingga 25 Oktober 2014 di Subterranean Penang International Convention & Exhibition Centre (SPICE), Pulau Pinang.

Pertandingan bertaraf antarabangsa ini adalah acara tahunan yang dianjurkan oleh ‘Chefs Association of Penang’. Di antara acara yang telah disertai oleh pelajar adalah ‘Greenhorn Chefs Challenge (Junior)’, ‘Master Chefs Challenge’ dan ‘Table Setting Challenge’. Pelajar berjaya membawa pulang 1 Broonze dan 9 Diploma dari ketiga-tiga ketegori tersebut.. Turut terlibat para pensyarah yang bertungkus lumus memberikan sokongan moral dan tunjuk ajar sepanjang sesi latihan juga pada hari pertandingan. Kejayaan tersebut adalah sesuatu yang amat membanggakan Kulliyyah Hospitaliti dan Perkhidmatan Halal dan sekaligus mengharumkan nama Kolej Universiti INSANIAH di peringkat antarabangsa.

Majlis Perpisahan Pensyarah Antarabangsa

ALOR SETAR 6 November 2014 – Pusat Komunikasi Korporat & Hubungan Antarabangsa (PKKHA) KUIN telah mengadakan majlis Perpisahan bagi meraikan beberapa orang pensyarah antarabangsa yang akan menamatkan perkhidmatan setelah sekian lama berkhidmat di sini. Mereka yang diraikan ialah Prof. Madya Dr. Ali Sayed Abdel Hamid Yousse, Khalaf Abdel Hakim Khalaf Hussein, Khaleel Ismael Elias dari Kulliyyah Usuluddin dan Mahmoud Mohamed Abdel Kader Khalil Selima, Kulliyyah Syariah & Undang-Undang

Dalam majlis ringkas yang diadakan di Bilik Mesyuarat Utama KUIN itu, Y.Bhg.datuk Rektor mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih atas sumbangan mereka dalam memartabatkan bidang akademik dan pendidikan sehingga membuahkan hasil yang amat bernilai bukan sahaja kepada kolej ini bahkan kepada ummah secara umumnya.

Majlis diakhiri dengan bacaan doa dan penyampaian sijil penghargaan dan cenderahati kenangan. Turut hadir meraikan dalam majlis tersebut ialah Pengurusan Tertinggi KUIN dan para pensyarah antarabangsa Kulliyyah Pengajian Islam.

Lawatan Dari Sekolah Maahad Al-Islah, Teluk Intan, Perak Ke KUIN

ALOR SETAR, 5 November 2014 – Seramai 31 orang pelajar termasuk guru pengiring dari Sekolah Maahad Al-Islah, Teluk Intan, Perak yang mengadakan lawatan ke KUIN, Kampus Mergong dan tiba di KUIN pada jam 9.30pagi.

Menurut guru pengiring Ustaz Mohd Yusof, tujuan lawatan ini adalah untuk meningkatkan sensitiviti terhadap pentingnya ilmu di kalangan pelajar dan suasana sebenar di IPT. Beliau juga mengucapakan terima kasih kepada pihak KUIN kerana sudi menerima lawatan ini .Taklimat pengenalan kepada KUIN telah disampaikan oleh Encik Muhamad Hanafi bin Masri, Penolong Pendaftar Pusat Komunikasi Korporat & Hubungan Antarabangsa KUIN dan seterusnya, taklimat mengenai Kulliyyah-kulliyyah Pengajian Islam disampaikan oleh Encik Mohamad Sharizan,Penolong Pendaftar Kulliyyah Pengajian Islam. Selepas itu, ucapan oleh Y.Bhg. Hj.Hamlan Bin Hj Din,Pengarah Pusat Komunikasi Korporat & Hubungan Antarabangsa.

Sejurus selepas sesi taklimat, pelajar-pelajar dibawa melawat Muzium Kulliyyah Perubatan dan diberi penerangan oleh Dr.Khairullizam,Pengurus (Pegawai Sains) Kulliyyah Perubatan dan lawatan berakhir sekitar jam 1.00tengahari.

INSANIAH sertai World HAPEX 2014

ALOR SETAR 5 November 2014 - Pusat Komunikasi Korporat dan Hubungan Antarabangsa (PKKHA)  dengan kerjasama Sekolah Insan Bestari telah menyertai pameran di World Halal Food & Product Festival (HAPEX) 2014 yang diadakan di Dewan Konvensyen,Prince of Songkhla University, Hatyai,    Thailand pada 28 Oktober sehingga 2 November 2014 yang lalu.

Program anjuran Persatuan Muslim Thailand itu merupakan program tahunan yang diadakan sebagai satu usaha menyebarluas maklumat sekaligus mempromosikan perkhidmatan kepada masyarakat dunia khususnya di negara tersebut. Terdapat hampir 200 pameran berkaitan produk halal dibuka oleh peserta - peserta yang datang dari beberapa buah negara termasuk Malaysia, Indonesia dan Turki.

" INSANIAH mengambil peluang untuk turut serta dalam pameran ini kerana merasakan ianya satu peluang untuk kita menyebar maklumat dan mempromosikan program-program yang ditawarkan kepada lebih 10,000 pengunjung yang hadir, tambahan pula kita sememangnya ada ramai pelajar dari negara ini dan berharap ianya berterusan",kata Tuan Haji Hamlan Haji Din, Pengarah PKKHA INSANIAH.

Turut memberikan galakan dan sokongan ialah Prof. Datuk Mohd Yusof Bin Kasim, Rektor INSANIAH yang hadir bersama isteri ke tapak pameran untuk meninjau dan berkongsi pengalaman kakitangan yang hadir.

Program ‘Road To Kuala Lumpur - Jaulah Ilmiah’ Bersama Anak Yatim.

KUALA KETIL, 5 November 2014 - Program anjuran Pelajar Semester 4 Kulliyyah Hospitality dan Perkhidmatan Halal telah diadakan selama 3hari 2malam ( 16, 17 dan 18 Oktober 2014). Program ini membawa pelajar berumur daripada 7 tahun hingga 12 tahun dari Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Yatim Miskin Tahfiz Darussalam, Kupang , Kedah. Seramai 25 orang pelajar termasuk 2 guru pengiring terlibat dalam program ini.

Tujuan utama program ini ialah untuk mendedahkan pengetahuan kanak-kanak dengan dunia luar disamping menanam rasa syukur kepada Allah atas segala nikmat yang telah dikurniakan melalui pemerhatian terhadap golongan yang kurang bernasib baik. Ternyata hasil daripada program ini dapat memberi sedikit kecerian dan kegembiraan kepada anak-anak yatim ini. Antara tempat yang dilawati adalah Pusat Sains Negara, Muzium Tamadun Islam, I-City Shah Alam, Petrosainas dan Aquaria KLCC.

Program ini dirasmikan oleh Y.Bhg. Timbalan Rektor (HEA & Penyelidikan) KUIN, Prof. Dr. Che Ani Bin Mad@Ahmad pada jam 5 petang di Kulliyyah Hospitaliti dan Perkhidmatan Halal.