SAMBUTAN AIDILFITRI & REUNION PPA, KUIN KUALA KETIL 2014

KUALA KETIL, 19 Ogos 2014 - Pusat Pengajian Asasi dengan kerjasama Persatuan Perintis & Alumni Asasi telah mengadakan Majlis Reunion & Sambutan Aidilfitri 2014 bertempat di Lobi KKTM Kampus KUIN, Kuala Ketil. Seramai 300 orang jemputan hadir pada majlis tersebut yang bermula pada jam 8.00 malam.

Majlis dimulakan dengan bacaan doa dan ucapan daripada Pengarah Pusat Pengajian Asasi, Ustaz Zubair bin Abdul Rahman. Tujuan majlis ini diadakan adalah untuk mengumpul kembali bekas-bekas pelajar Asasi daripada kumpulan ambilan pertama sehingga sekarang bagi mengeratkan lagi ikatan ukhwah diantara pelajar dan juga pensyarah serta warga kerja KUIN di kampus Kuala Ketil.

Disamping itu, Pusat Pengajian Asasi mengambil inisiatif terhadap solidariti untuk rakyat Palestin dengan membuka kaunter jualan sambil menderma. Selain itu, pameran tentang kekejaman dan penindasan terhadap rakyat Palestin turut dipamerkan

Para tetamu dihidangkan dengan pelbagai juadah istimewa dan juga turut dihiburkan dengan persembahan daripada pelajar Pusat Pengajian Asasi. Sebelum bersurai pada jam 11.30 malam mereka tidak melepaskan peluang untuk bergambar beramai-ramai sebagai kenangan bersama.

SAMBUTAN AIDILFITRI DI KAMPUS KUALA KETIL

KUALA KETIL, 14 OGOS 2014 – Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan (JPP) KUIN, kampus Kuala Ketil telah mengadakan Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri.

Majlis dimulakan dengan bacaan doa selamat dengan dihadiri oleh tetamu-tetamu jemputan dan juga warga kerja KUIN. Berbagai juadah istimewa telah disediakan oleh kakitangan JPP dan Kuliyyah Kejuruteraan & Teknologi maklumat (KKTM). Majlis juga turut didendangkan dengan lagu-lagu raya bagi memeriahkan lagi suasana disamping menikmati juadah yang dihidangkan.

Dengan adanya majlis yang sebegini , kita akan dapat beramah mesra serta menzahirkan ukhuwah dan silaturrahim di antara satu sama lain.

Pusat Khidmat Komuniti Insaniah

Kelas Tafaqquh Fiddin anjuran Pusat Khidmat Komuniti KUIN di sambung kembali setelah bercuti selama 2 minggu bersempena dengan Hari Raya Aidilfitri. Kelas kembali berjalan seperti biasa mengikut jadual yang sedia ada. Kelas diadakan pada setiap hari Sabtu, bermula jam 8.15 pagi hingga jam 11.15 pagi.Kelas dibuka untuk semua lapisan masyarakat awam.

Jadual Pengajian Klik Di Sini

pkk1

pkk2

PROGRAM TABUNG ‘RM1FORGAZA’ ANJURAN KELAB HOSPITALITI KUIN

KUALA KETIL, 20 Julai 2014 - Bersempena bulan Ramandhan 1435Hijrah, Insaniah Hospitaliti Kelab telah mengadakan program Tabung ‘RM1forGaza’. Tujuan utama program ini adalah mengumpul dana untuk disumbangkan kepada rakyat Palestin dalam usaha membantu mengurangkan penderitaan yang dihadapi oleh mereka di sana.

Selain itu, program seperti ini dapat menzahirkan penghayatan kemahiran insaniah dalam melakukan kerja amal dan memupuk sifat kasih sayang kepada saudara Islam di seluruh dunia khususnya di Palestin. Program ini disertai oleh ajk kelab, pelajar semester 1, beberapa orang pensyarah dan kakitangan pentadbiran Kulliyyah Hospitaliti dan Perkhidmatan Halal.

Selain menerima sumbangan daripada kakitangan dan pelajar KUIN, Tabung ‘RM1forGaza’ ini turut menjelajah ke sekitar Kuala Ketil dalam misi mengumpul dana. Antara tempat yang dikunjungi bermula jam 10 pagi ialah Sekolah Kebangsaan Tanjong Puteri, Sekolah Menengah Teloi Kanan, Pejabat

pos, SADA, syarikat-syarikat swasta dan orang awam. Hasilnya dana sebanyak RM2,142.75 telah dikumpul dan diserah kepada Pengerusi JK Aqsa Syarif Berhad cawangan utara Encik Abd.Wahab Bin Yahya. (Aqsa Syarif Berhad telah didaftar secara rasmi sebagai sebuah syarikat berhad yang tidak bermotif keuntungan sejak 4 Febuari 2010 dan secara aktif bergerak untuk siri bantuan kemanusian, kewangan dan kerjasama kepada Palestin.) Program berakhir sekitar 3 petang.

TERJAH RAYA

ALOR SETAR, 23 Julai 2014 – Warga Kolej Universiti Insaniah (KUIN) hari ini dikejutkan dengan kehadiran Yang Berbahagia Prof. Datuk Mohd Yusof Bin Kasim, Rektor KUIN yang menerjah ke setiap jabatan dan kuliyyah untuk bertemu dengan semua kakitangan bagi mangucapkan salam kemaafan bersempena Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang.

Sebahagian kakitangan terutamanya yang berasal dari luar negeri Kedah akan bercuti mulai esok, justeru hari ini ialah yang paling sesuai untuk bertemu sebelum masing-masing pulang ke kampung halaman. Beliau yang ditemani Prof. Dr Che Ani Bin Mad, Tuan Haji Hamlan Bin Haji Din serta semua kakitangan Pejabat Rektor turut mengedarkan kad raya dan sampul duit raya eksklusif kepada semua kakitangan.