• KULLIYYAH
 • KULLIYYAH
 • PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
 • No events
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriDownloadPerjawatanSemak Permohonan

Kulliyyah Perubatan Dan Sains Kesihatan

 • Bismillahirrahmanirrahim

  Assalamualaikum wrh wbt

  Tahniah dan Selamat Datang ke Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Insaniah.

  Program perubatan yang ditawarkan oleh fakulti diiktiraf oleh MQA/MMC (PA11517) dengan akreditasi bersyarat.

  Program adalah selama 5 tahun; 2 tahun pertama adalah pra klinikal, 2 tahun seterusnya asas klinikal dan tahun terakhir adalah fasa klinikal. Dua tahun pertama pelajar akan didedahkan dengan teori-teori dan konsep yang berkaitan melalui kelas, tutorial dan sebagainya di kampus Insaniah Kuala Ketil. Untuk 3 tahun terakhir, pelajar akan diletakkan atau diberi ‘posting’ di beberapa hospital utama di Kedah; Hospital Sultanah Bahiyah, Hospital Sungai Petani dan Hospital Kulim. Pada fasa ini pembelajaran dilakukan di hospital secara praktikal bersama pesakit.

  Pelajar juga didedahkan dengan program kesihatan luar bandar melalui posting di klinik desa dan pusat-pusat kesihatan
  Keunikan program ini adalah penekanan terhadap sifat-sifat atau ciri-ciri dan nilaian keislaman melalui pelaksanaan program, bermula dari visi dan misi yang ingin melihat lahirnya doktor yg bersifat islamik.

  Mengapa PERUBATAN INSANAIH?

  1. KURIKULUM MANTAP DAN ISLAMIK
  2. GRADUAN-MUSLIM PROFESIONAL DENGAN AKHLAKUL - KARIMAH DAN USWATUN HASANAH (CONTOH YANG BAIK)
       i. Sopan dalam tindakan serta santun dalam ucapan
       ii. Sabar dalam melayani serta tawakal kepada Allah untuk kesembuhan pesakit
       iii. Senantiasa bersyukur dalam setiap keberhasilan terhadap pelayanan yang  dilakukan
       iv. Ikhlas dalam bekerja, karena setiap kehidupan adalah ibadah “Kullu Hayatuna Ibadatun”
   
 • VISI
  Bagi menjadi sebuah institusi yang mempunyai reputasi dalam penyediaan profesional penjagaan kesihatan dalam usaha untuk memberi khidmat kepada manusia dengan kemuliaan Allah SWT.

  MISI
  Berada di barisan hadapan dalam penyelidikan dan penyebaran ilmu pengetahuan. Dengan pertolongan Allah SWT kita berhasrat untuk menghasilkan doktor yang melambangkan kecemerlangan, taqwa, maruah dan kemahiran masing-masing untuk umat manusia.
   
  OBJEKTIF
  Bagi menghasilkan graduan perubatan berkualiti cemerlang yang:
  1. Mempunyai pengetahuan perubatan dengan dimensi Islam, moral dan etika
  2. Akan dapat menggabungkan dimensi Islam dengan nilai-nilai sejagat yang baik ke dalam amalan profesional harian mereka
  3. Telah disediakan dengan asas ilmu dan dapat mengambil tanggungjawab pendidikan sepanjang hayat yang berterusan.
   
 • KULLIYYAH PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
  Tel : 010 - 4040163 | Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   BILGAMBARNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
   1 PROF.HASHAMI PROF. DR. HASHAMI BIN BOHARI PROFESOR PERUBATAN (DEKAN KULLIYYAH PERUBATAN)  5381 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   2   PROF. DR. KAMARULZAMAN BIN EMBI PROFESOR PERUBATAN (INTERNAL MEDICINE)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   3   PROF. DR. MOHD JAMIL BIN YAACOB PROFESOR PERUBATAN (PSIKIATRI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   4   PROF. DR. ARULJOETHY A/L RATNASINGAM PROFESOR PERUBATAN (ORTOPEDIK)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   5   PROF. DR. SAAD ABD MOHAMMAD AL-JASABI PROFESOR PERUBATAN (BIOKIMIA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   6   PROF. DR. ABDEL BASET TAHER AHMAD ABDEL HALIM PROFESOR PERUBATAN (FARMAKOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   7   PROF. DATO' DR. TEH KENG HWANG PROFESOR PERUBATAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   8   DR. ZOLKEPLI BIN HJ YAHAYA PROFESOR PERUBATAN (ANAESTESIA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   9   PROF. MADYA DR. MUHAMAD INAYATH ALI BADUSHA PROFESOR MADYA PERUBATAN (PEDIATRIK)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   10 azli PROF. MADYA DR. MOHAMAD 'AZLI BIN AHMAD PROFESOR MADYA PERUBATAN
  PEGAWAI KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN
    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   11 itam DR. ITAM BIN SULAIMAN @ ABDUL RAHMAN PROFESOR MADYA PERUBATAN (PARASITOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   12   DR. ELSAYED MOHAMMED HASSAN SOLIMAN ATTIA PROFESOR MADYA PERUBATAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   13   PROF. MADYA DR. MOHAMED WAGIH ABDEL RAHEEM SHALABY PROFESOR MADYA PERUBATAN (O&G)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   14   PROF. MADYA DR. ROPILAH BINTI ABDUL RAHMAN PROFESOR MADYA PERUBATAN (OPTHALMOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   15   DR. MEHBOOB ALAM PASHA PROFESOR MADYA PERUBATAN (PEMBEDAHAN)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   16   PROF. MADYA DR. SAMINAH BINTI MD. KASSIM PROFESOR MADYA PERUBATAN (PSIKIATRI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   17   PROF. MADYA DR. HARIF FADZILAH BIN CHE HASHIM PROFESOR MADYA PERUBATAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   18   AMIR MOHAMMED BASSAM EL NAGAR PROFESOR MADYA PERUBATAN    
   19   PROF. MADYA DR. ABU HASHIM BIN AHMAD PROFESOR MADYA PERUBATAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   20   DR.SUHAIDAH BINTI IBRAHIM PENSYARAH KANAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  21 saidi DR. SAIDI BIN MOIN PENSYARAH KANAN (BIOSTATISTIK)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  22 leeLiLi DR. LEE II LI PENSYARAH KANAN
  (PARASITOLOGI)
    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  23   DR. GHULAM MOHAMMAD LOAN PENSYARAH KANAN (FARMAKOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  24   DR. AHMED IBRAHIM AHMED ZAID PENSYARAH KANAN PERUBATAN (ORTOPEDIK)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  25   DR. NURUDDIN MOHAMMED NUR PENSYARAH KANAN PERUBATAN (BIOKIMIA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  26   DR. AZZA ABDELMONEIM MOKBEL HAMOUDA PENSYARAH KANAN PERUBATAN (PEDIATRIK)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  27   DR. SALEH MUTAHAR Y.AL-OTHRUBI PENSYARAH KANAN PERUBATAN (MIKROBIOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  28   DR. AHMED SAMY ABDELMONEM ABDELRAHMAN PENSYARAH KANAN PERUBATAN (RADIOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  29   DR. POOKAMALA SATHASIVAM PENSYARAH KANAN PERUBATAN (ENT)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  30   DR. MOHAMED ELSAYED ELSAYED ABDELHAY PENSYARAH KANAN PERUBATAN (O&G)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  31   DR. S.R. NAFEESA BANU PENSYARAH KANAN PERUBATAN (ANAESTESIA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  32    DR. MOHAMAD ZAKI BIN IBRAHIM PENSYARAH KANAN PERUBATAN (FAMILY MEDICINE)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  33   DR. MUHAMMAD ASLAM FAROOQUI PENSYARAH KANAN PERUBATAN (FAMILY MEDICINE)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  34   MARWAN HADIID BIN NAZARUDDIN PENSYARAH PERUBATAN PELATIH (DERMATOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  35   NURUL FATHEN NADIA BINTI ABD HADI PENSYARAH PERUBATAN PELATIH (ANATOMI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  36 nurshafarina NURSHAFARINA BINTI SHAARI PENSYARAH (MIKROBIOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  37 hazirah HAZIRAH BINTI ABDUL RADZAK PENSYARAH (BIOKIMIA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  38   NORMAIZATUL AFIZAH BINTI ISMAIL PENSYARAH (SAINS FORENSIK)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  39   P.NIRMALA PALAYATHAN PENSYARAH (ANATOMI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  40 azimah NOOR AZIMAH BINTI NORBIDIN PENSYARAH (FISIOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  41 angu K.S.V. ANGU BALA GANESH PENSYARAH (ANATOMI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  42   SITI SYARIAH BINTI MAMAT PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH (FARMAKOLOGI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  KAKITANGAN PEJABAT
  1 khairullizam DR. KHAIRULLIZAM BIN SAPARI PEGAWAI SAINS KANAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2 ira IRA FADDILA BINTI MOHD YUSOFF PENOLONG PENDAFTAR 5383 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  3 muhdAlif MUHAMAD ALIF BIN CHE NORDIN PEGAWAI SAINS   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4 nazri MOHD NAZRI BIN SHAIDIN JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  5   SITI NORAZURA BINTI MOHMAD JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  6 hidayah NURUL HIDAYAH BT HJ MOHAMED PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  7   NOR HAFISHAH BINTI AZIZAN PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN / OPERASI)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  8 talib ABDUL MUTALLIB BIN MAIDINSA PEMBANTU MAKMAL PERUBATAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9   NORISAH BINTI ABDUL SAMAD PENOLONG PEGAWAI TADBIR 5382 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   
 • Prof  Dr Hashami Bohari
  Dekan,
  Kuliyyah Perubatan Dan Sains Kesihatan
  Kolej Universiti INSANIAH
  Lebuhraya Sultanah Bahiyah
  05350 Alor Setar,
  Kedah Darul Aman, MALAYSIA

  Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  No Tel : +6 010 – 4040163
  Facebook : https://www.facebook.com/maijoinmedicinsaniah

   

 

Buletin@ Medik