• PRASISWAZAH
  • DIPLOMA | LEPASAN SPM
  • HOSPITALITI DAN PERKHIDMATAN HALAL

Senarai Program Diploma Hospitaliti Dan Perkhidmatan Halal

Diploma Pengurusan Hotel dan Perkhidmatan Makanan Halal (A9946)

Program sepenuh masa ini dicipta untuk melengkapkan pelajar dengan asas pengurusan hospitaliti dan pengetahuan khusus dalam bidang perniagaan hospitaliti berdasarkan pematuhan Syariah.

Pelajar juga berpeluang mempelajari semua kemahiran yang komprehensif dalam pengurusan hotel dan pengurusan katering serta kemahiran peribadi untuk berjaya bermula dari bawah sehingga ke tahap penyeliaan.

Sepanjang tempoh tiga tahun, pelajar akan mempelajari semua aspek utama operasi hospitaliti seperti pengeluaran makanan, perkhidmatan makanan dan tempat tinggal. Kurikulum ini juga memberi penekanan kepada kompetensi yang berkaitan dengan komunikasi yang berkesan, hubungan manusia, keusahawanan dan kepelbagaian budaya.

Mohon Online ASASI, DIPLOMA, SARJANA MUDA

    • Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 kredit termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu ATAU
    • Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.
     
  • Antara kursus- kursus yang di tawarkan di dalam Diploma Pengurusan Hotel dan Perkhidmatan Makanan Halal adalah seperti :
     
    • Introduction To Hospitality & Tourism Industry
    • Food Safety
    • Basic Halal Food Preparation
    • Food Service Management
    • Bahasa Kebangsaan
    • English
    • Pengajian Tajwid
    • Bahasa Arab Asas
    • Pengajian Al-Quran
    • Ko Kurikulum
    • Food & Beverage Service
    • Halal Food Preparation (Commercial Cookery)
    • Asas Pengurusan
    • Sistem Ekonomi Islam
    • Front Office Management
    • Housekeeping Management
    • Perakaunan Kewangan
    • Aqidah Dan Tasawuf
    • Hotel Purchasing & Cost Control
    • Hotel Event Management
    • Aplikasi Komputer
    • Asas Pemasaran
    • Pengajian Malaysia
    • Hospitality Marketing
    • Supervision In Hospitality Industry
    • Banquet Management
    • Asas Keusahawanan
    • Komunikasi Perniagaan
    • Pengajian Islam
    • Latihan Industri
     
  • download pdf

     
  • -

     
  • Nombor Rujukan : A9946
    Nombor Siri Sijil : 09368
    Nama Kelayakan : Diploma Pengurusan Hotel dan Perkhidmatan Makanan Halal
    Tarikh Akreditasi*   (dd/mm/yyyy) : Mulai 11/07/2013
    Peringkat Kelayakan : Diploma
    Tahap MQF : 4
    Bidang NEC (National Education Code) : 811 (Hotel, Restaurant and Catering)
    Bil. Kredit : 102
    Kaedah Pengendalian : Sepenuh Masa
    Tempoh Pengajian :
    Bil.Minggu Bil.Semester Bil.Tahun

    Panjang

    17 6 3

    Pendek

    - -
    Catatan : TB
     
  • Para graduan Diploma Pengurusan Hotel dan Perkhidmatan Makanan Halal berpeluang menceburi dunia pekerjaan di dalam bidang seperti :

    • Sektor Perhotelan (Front Office, Housekeeping, Food & Beverage dan Kitchen)
    • Sektor Pelancongan
    • Sektor Perkhidmatan dan Peneyediaan Makanan (Restaurant, Fast Food dan Food Manafacturer)
    • Sektor Kesihatan (Catering Department)