• PUSAT
 • PUSAT
 • PUSAT BAHASA
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriIRTIPerjawatanSemak Permohonan
 • Arabic Debate
  24 Jan, Tue | 09:00AM - 01:00PM

Pusat Bahasa

 • PENGENALAN KEPADA JABATAN

  Pusat Bahasa (PB) telah diaktifkan semula pada Julai 2013. Sebelum ini, semua kursus-kursus bahasa dikendalikan oleh Syarikat Insan Fasih Sdn. Bhd. (2009-2012). Terdapat dua unit di bawah PB iaitu Unit Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris dengan menawarkan kursus-kursus bahasa teras universiti yang wajib diambil oleh setiap pelajar di KUIN mengikut syarat yang ditetapkan oleh pihak akademik KUIN mengikut struktur dan kelulusan The Malaysian Quality (MQA). PB menguruskan dan menyelaras kursus-kursus tersebut serta menawarkan dan menyelia kursus intensif bahasa (Inggeris dan Arab) kepada pelajar. Tenaga pengajar Pusat Bahasa terdiri daripada staf-staf akademik PB sepenuhnya.

   

   
 • VISI

  Menjadi Pusat Bahasa bertaraf tinggi dalam memberikan perkhidmatan ilmiah dan professional bagi memupuk kecemerlangan pelajar serta mendapat kebaikan di dunia dan akhirat.

  MISI

  Memperkukuhkan penguasaan bahasa (Inggeris/Arab) dikalangan pelajar dan memperkembangkan penggunaan bahasa ke aras yang sewajarnya, disamping memupuk perkkembangan pelajar agar memiliki modal insan yang tinggi dengan ilmu yang luas, disiplin yang tinggi, akhlak yang Islamik dan budaya yang unggul melalui penawaran kursus-kursus yang bersepadu.

  OBJEKTIF

  Objektif utama PB di KUIN adalah untuk mengendalikan kursus-kursus teras yang wajib diambil oleh setiap pelajar dengan sistematik dan sejajar dengan misi dan visi KUIN. Antara objektif-objektif khusus PB ialah:

  1. Menawarkan kursus-kursus bahasa yang bertepatan dengan struktur silibus yang diiktiraf oleh MQA.

  2. Memastikan kursus-kursus yang dijalankan dengan cekap dan berkesan.

   
 • FUNGSI JABATAN

  Fungsi Pusat Bahasa Kolej Universiti Insaniah adalah sebagai sebuah pusat khidmat sokongan (support service center) atau pelengkap (compliment) kepada kulliyyah-kulliyyah di KUIN melalui penawaran kursus wajib dan teras universiti. Secara amnya, SEMUA pelajar INSANIAH merupakan pelajar Pusat Bahasa kerana semua pelajar dikehendaki mengambil kursus-kursus teras program dan kursus teras Universiti.

   

   
 • UNIT-UNIT DI DALAM JABATAN & FUNGSI-FUNGSI

  Terdapat 2 (DUA) unit utama:

   UNIT FUNGSI
  Bahasa Inggeris Mengendalikan serta menyelaras kursus-kursus Bahasa Inggeris yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbiran kolej kepada pelajar Kolej Universiti Insaniah.
  Bahasa Arab Mengendalikan serta menyelaras kursus-kursus Bahasa Arab yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbiran kolej kepada pelajar Kolej Universiti Insaniah.
   
 • PUSAT BAHASA
  Tel : 04 415 5000 / 5044 
   BIL GAMBARNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
  1  zushawarti ZUSHAWARTI BINTI ZUKI PENGARAH 5131 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2  fakhruddin MOHD FAKHRUDDIN BIN GHAZALI PEMBANTU TADBIR (P /O) 5132 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  3  farhana NURUL FARHANA BINTI MAT RADZUAN PEMBANTU TADBIR (P /O) 5132 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4  sitisalawati SITI SALAWATI BINTI NORDIN PEMBANTU TADBIR (P /O) 5132 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  PENSYARAH
  5  zushawarti ZUSHAWARTI BINTI ZUKI     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  6  abdulrahman ABDUL RAHMAN BIN YUSOFF     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  7  anas ANAS FADHLULLAH BIN AZIHARI     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  8   ANIS JAZILAH BINTI AZMIN     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9  busyra BUSYRA HAYATI BINTI MD AKHIR     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  10  sayedmakki DR. EL SAYED MAKKI EL BISHR ALI HASSAN     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11  farida FARIDA BINTI BINAWAE     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  12   HARLIZA BINTI BANI HASHIM     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13  hisham HISHAM BIN ABDUL AZIZ     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14  nurulain HURUL AIN BINTI HASSAN     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  15   KHAYATI BINTI IBRAHIM     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  16  syauqi MOHD SYAUQI BIN ARSHAD     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  17  najib MOHD. NAJID HAMDI BIN AHMAB @ AHMAD MAHDI     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  18  zhafri MUHAMAD ZHAFRI BIN MOHAMMAD NAZMI     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  19  nazihah NAZIHAH BINTI RUSLI     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  20  laila NORLAILA BINTI SAADAN     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  21  hafiza NUR HAFIZA BINTI HAMID     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  22  izzatie NURUL IZZATIE BINTI AZIZ     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  23  nazuha NURUL NAZUHA BINTI HAZIZAN @ ABIN      
  24   SITI ROHANI BINTI ABDUL RAHMAN     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  25   UMMI SALMI BINTI ISMAIL     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  26   YUSLINA BINTI MOHAMAD YUSOF     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.