• PUSAT
  • PUSAT PENGAJIAN UMUM DAN KO-KURIKULUM (PUPUK)
  • No events
  • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriIRTIPerjawatanSemak Permohonan

Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum

• PENGENALAN KEPADA JABATAN

Pusat Pengajian Umum dan Kokurikulum (PUPUK) ditubuhkan secara rasminya pada 1hb. Julai 2014. Sebelum penubuhan PUPUK, Pusat Pengajian Umum (PPU) dan Pusat Kokurikulum (PKK) merupakan entiti tersendiri dan melalui penggabungan PPU dan PKK (2014) dengan nama PUPUK, telah memberi satu sinergi operasi yang lebih optimum dan lebih berdaya saing. Kursus Mata Pelajaran Umum (MPU) iaitu kursus wajib MQA (Malaysian Quality Assurrance) dan kursus Teras Universiti juga dapat ditadbir dengan lebih efisian di bawah satu pentadbiran.

PUPUK berfungsi sebagai sebuah pusat khidmat sokongan (support service center) atau pelengkap (compliment) kepada kulliyyah-kulliyyah di KUIN melalui penawaran kursus wajib MQA dan Teras Universiti. Keseluruhannya, PUPUK menawarkan sejumlah 71 kursus kepada semua pelajar peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda iaitu 4 Kursus Teras Universiti, 3 Kursus Mata Pelajaran Wajib MQA (MPW), 6 kursus Mata Pelajaran Umum MQA (U1), 7 kursus Mata Pelajaran Umum MAQ (U2), 5 kursus Mata Pelajaran Umum MQA (U3) dan 46 kursus Mata Pelajaran Umum Kokurikulum MQA (U4). PUPUK juga menawarkan program kemahiran insaniah, kursus sepanjang hayat dan kursus jangka pendek yang dibuka kepada orang awam

• VISI PUSAT PENGAJIAN UMUM DAN KOKURIKULUM
    • Menjadi pusat khidmat sokongan (support service center) bertaraf tinggi dalam memberikan perkhidmatan ilmiah dan profesional bagi memupuk kecemerlangan pelajar serta mendapat kebaikan di dunia dan akhirat.

MISI PUSAT PENGAJIAN UMUM DAN KOKURIKULUM

• Melahirkan pelajar yang mempunyai ketrampilan intelektual, nilai-nilai islamik dan kemahiran insaniah agar dapat menjadi tenaga kerja manusia yang berilmu, berakhlak, berkemahiran, berdaya saing dan berdaya tahan.

OBJEKTIF PUSAT PENGAJIAN UMUM DAN KOKURIKULUM (PUPUK)

Objektif utama:
    mengendalikan kursus-kursus umum dengan sistematik dan sejajar dengan misi dan visi KUIN.
    Objektif khusus:
    • Menyediakan prasarana pembelajaran sepanjang hayat dalam pembangunan komuniti berpengetahuan (K-Communities).
    • Menyediakan latihan untuk meningkatkan kemahiran (up-skilling) dan melatih semula (re-skilling) untuk menjamin keperluan tenaga kerja setempat.
    • Menyediakan rangkaian strategik (strategic networking) untuk pengukuhan aktiviti sosio ekonomi dalam kalangan pelanggan setempat dan stakeholder.

• MUAT TURUN DISINI

• KURSUS YANG DI TAWARKAN

Terdapat 4 Unit utama iaitu

1. Unit Kursus Universiti
      1. Metodologi Penyelidikan Asas
      2. Asas Pengenalan Komputer
      3. Aqidah dan Tasawwuf
      4. Enakmen Keluarga Islam
    2. Unit Kursus Wajib (MQA). Unit kursus  MQA dibahagikan kepada 4 iaitu :
      1.  MPW
        1. Pengajian Malaysia
        2. Pengajian Islam
        3. Pengajian Kebangsaan A,B
      2. MPU:U1 / Falsafah dan sejarah
        1. Tamadun Islam dan Tamadun Asia Tenggara (TITAS) Warga 3K (ISM)
        2. Hubungan Etnik Warga 3K (ISM)
        3. Malaysian Studies 3  Bukan Warga 3K (ISM)
        4. Bahasa Kebangsaan A Bukan Warga 3K (ISM)
        5. Pengajian Malaysia 2 3K (Dip)
        6. Bahasa Melayu Kommunikasi 2 3K Bukan Warga(Dip)
      3. MPU:U2 / Kemahiran Insaniah
        1. Bahasa Kebangsaan A
        2. Kemahiran Komunikasi
        3. Pembangunan Diri
        4. Kreativiti dan Inovasi
        5. Pemikiran Kritis dan Kreatif
        6. Pengucapan Awam
        7. Kepimpinan
      4. MPU:U3 / Perluasan Ilmu
        1. Pengajian Islam 2 (PUPUK)
        2. Perancangan Kewangan Peribadi (Kulliyyah Muamalat)
        3. Isu Fiqh Kontemporari (Kulliyyah Syariah)
        4. Fundamental of Digital World (Kulliyyah IT)
        5. Taranum (Kulliyyah Al-Quran)
    3. Unit Ko-Kurikulum. Unit Ko-Kurikulum menawarkan kursus dalam kategori MPU:U4 seperti berikut :
      1. MPU: U4 Ko-Kurikulum Dan  Pengurusan Masyarakat
        20. Bola Tampar
        21. Sepak Takraw
        22. Badminton
    4. Unit Kemahiran Insaniah. Unit ini menawarkan kursus-kursus berorentasikan kemahiran insaniah, kursus sepanjang hayat dan kursus jangka pendek yang juga ditawarkan juga kepada orang ramai.
      1. Kursus Ilmu Insaniah
      2. Kursus Sepanjang Hayat
      3. Kursus Jangka Pendek

• PUSAT PENGAJIAN UMUM & KOKURIKULUM (PUPUK)
    Tel : 04 415 5000 / 5044
     BIL GAMBARNAMA JAWATAN EXT EMAIL

MUSA BIN HUSSAIN PEMBANTU TADBIR 5567
    4 adilla  ADILLAH BT ABDULLAH PEMBANTU TADBIR 5567 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
    PENSYARAH (EXT: 5567 / 5569)
    13   AZIZAH IBRAHIM PENSYARAH

• Pn. Haslina bt Hassan
    Pengarah