• SISWAZAH
  • SARJANA | LEPASAN SARJANA MUDA
  • BAHASA ARAB (KURSUS DAN DISERTASI)

Program Ijazah Sarjana Bahasa Arab (Kursus & Disertasi)

Mohon Online SARJANA DAN PHD

1. Calon-calon mesti memegang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan atau apa-apa kelayakan lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dengan mendapat PNGK sekurang-kurangnya 2.75 . Mereka yang mempunyai pengalaman bekerja lebih daripada 5 tahun juga akan dipertimbangkan.
    2. Permohonan hendaklah dibuat dengan menggunakan borang permohonan rasmi. Semua permohonan hendaklah dikemukakan kepada Pusat Pengajian Pascasiswazah .
    3. Permohonan juga boleh dibuat melalui dalam talian. Sila log masuk ke laman web kami
    4. Serahan borang permohonan (3 salinan untuk pelajar tempatan dan 4 salinan untuk pelajar antarabangsa) perlu disertakan dengan dokumen-dokumen berikut :
    •  Cadangan Penyelidikan (Mod Penyelidikan sahaja)
    •  Salinan kad pengenalan ( Malaysia) atau pasport ( bukan warganegara Malaysia )
    •  Salinan transkrip akademik (Ijazah Dasar & ke atas )
    •  Salinan skrol Ijazah
    • Salinan slip keputusan TOEFL / IELTS / MUET
    • 5 foto ( pemohon antarabangsa) dan 4 foto ( pemohon tempatan) gambar berukuran pasport (latar belakang biru)

Nota : Dokumen dalam bahasa lain atau Melayu, MESTI diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris . Pusat Bahasa di Kuin menawarkan perkhidmatan penterjemahan . Sila e-mel kepada Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya."> untuk maklumat lanjut.

Semua dokumen perlu dihantar ke alamat berikut:

PUSAT PENGAJIAN SISWAZAH
    Kolej Universiti INSANIAH,
    Kedah Darul Aman,
    Malaysia.
    (Up: Dekan, Pusat Pengajian Pascasiswazah )

• Dirasat Fi Al-Nusus Al-Adabiyah
    • ‘Ilm Al-Nafs Al-Lughawi