• KULLIYYAH
 • KULLIYYAH
 • USULUDDIN
 • No events
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriDownloadPerjawatanSemak Permohonan

Kulliyyah Usuluddin

 • Kulliyyah Usuluddin Kolej Universiti Insaniah diasaskan bersama terasasnya Institut Agama Islam Negeri Kedah (INSANIAH) pada tahun 1996. Kulliyyah ini telah menawarkan Program Ijazah Sarjana Muda Usuluddin 3+1 secara berkembar dengan Universiti Al-Azhar, Mesir semenjak tahun 1996 sehinggalah 2006. Bermula tahun 2007, Kulliyyah ini menawarkan Program Ijazah Sarjana Muda Usuluddin Dengan Kepujian yang telah pun mendapat akreditasi penuh dari Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

  Kulliyyah Usuluddin Kolej Universiti Insaniah juga telah menawarkan Program Ijazah Sarjana Usuluddin dan Doktor Falsafah Usuluddin bermula pada tahun 2009. Program Sarjana ditawarkan secara kerja kursus + disertasi yang berlangsung selama 2 tahun (minimum). Program Doktor Falsafah pula ditawarkan secara penyelidikan dalam tempoh minimum selama dua tahun.

  Terdapat 22 orang tenaga pengajar di Kulliyyah Usuluddin, dimana salah seorang daripada mereka adalah profesor dan 15 orang  pensyarah yang berkelulusan PhD dari Universiti al-Azhar, Universiti Ains Syam di Mesir, Kulliyyah Darul Ulum, Universiti al-Fayoum, Universiti Baghdad di Iraq, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Malaya (UM) dan Kolej Universiti Insaniah (KUIN). Majoriti pensyarah di Kulliyyah Usuluddin adalah pensyarah antarabangsa yang datang dari negara Mesir, Iraq, Sudan, dan Indonesia.

   
 • VISI

  • Menjadikan sebuah universiti yang sentiasa dilindungi Allah S.W.T dalam usahanya memperkasakan kualiti pendidikan bertaraf antarabangsa.

   

  MISI

  • KUIN akan mencapai kecemerlangan melalui penyebaran, penerokaan dan proses islamisasi ilmu.

   

   
 • OBJEKTIF KULLIYYAH USULUDDIN

  • Membantu Universiti dalam hal pengurusan antara pelajar, pensyarah dan Universiti.
  • memberi perkhidmatan yang memuaskan kepada semua Siswa/Siswi Kulliyyah dalam apa jua pengurusan berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran.
  • Menerima dan berusaha menyelesaikan setiap permasalahan yang diajukan oleh siswa/siswi mahupun Pensyarah.
  • Menetukan halatuju Kulliyyah Usuluddin dalam semua urusan akademik, pentadbiran dan pengurusan awam.
  • Memastikan masa depan kelab-kelab yang ditubuhkan oleh pelajar-pelajar Kulliyyah berjalan dengan lancar dan teratur.
  • menghasilkan penyelidikan dan penerbitan yang berkualiti dan bermanfaat.

   

   
 • MUAT TURUN DISINI

   
 • PROGRAM YANG DITAWARKAN

  1. Ijazah Doktor Falsafah Usuluddin (A 7584)
  2. Ijazah Sarjana Usuluddin (A 9806)
  3. Ijazah Sarjana Muda Usuluddin Dengan Kepujian (A 9804)
   
 • KULLIYYAH USULUDDIN
  Tel : 04 415 5135  
  Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   BIL GAMBARNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
  PENSYARAH 
  1  drHadi DR. MUKHAMAD HADI MUSOLIN SUBAGIO DEKAN / PENSYARAH 5311 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2 drReda  DR. REDA OWIS HASSAN SEROUR  TIMBALAN DEKAN/PENSYARAH 5314 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  3 sayyid aqiel  PROF. DATO DR. SAYYID MUHAMMAD 'AQIEL BIN ALI AL-MAHDALY PROFESSOR UNIVERSITI   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4  dr hesham mohamed farag U PROF. MADYA DR. HESHAM IBRAHIM KETUA JABATAN HADITH/PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  5 dr noreldeen  DR. NORELDEEN SALAH GABERALAH AL-MAKKEY KETUA JABATAN DAKWAH & KEPIMPINAN/PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  6  dr Omar Fawaz Sedek Soliman U 1 DR. OMAR FAWAZ SIDDIQ SULAIMAN PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  7  dr adel 1 DR. ADEL MOHAMED ABDEL QADER ALI PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  8  drFaiek DR. FAIEK SHAHATHA MAHMOUD AL MISHEDANI PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9 dr abdel Naserr 3  DR. ABDEL NASSER ABDEL GALIL MOHAMED MOUSA PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  10  Dr Mohamed Ramadhan 1 DR. MOHAMED RAMADAN MOUSTAFA DIAB PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11  dr Shehata Mohamed Elsheikh 2 DR. SHEHATA HAFEZ MOHAMED RADWAN PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  12  dr rabea 1 DR. RABEA IBRAHIM MOHAMED HASSAN PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13  Dr Mohamed Hamed 2 DR. MOHAMED HAMID MOHAMED SAYED PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14  Dr Taher 1 DR. TAHER HUSSEIN MOHAMED ZIDAN PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  15  drZeinab DR. ZEINAB ALI MOHAMED HAMED EL-SAYED PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  16  Sheikh Amr Emam Sallam 1 SHEIKH AMR MOHAMED SAYID IMAN SALAM PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  17  Sheikh Mohamed Elsayed Mohamed Mohamed Abdou SHEIKH MOHAMED SAYID MOHAMED ABDUH PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  18  sheikh Shaaban 2 SHEIKH SHAABAN ABDEL HAMID RIFAE MOHAMED PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  19   NAZARI B. HASSAN PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  20  azlina NORAZLINA BT. ZAKARIA PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  21  khadijah KHADIJAH BT. KAMARUDDIN PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  22 zawani  TENGKU ZAWANI BT. TENGKU ZAWAWI PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  PENTADBIRAN 
  23  husna NURUL HUSNA BT. MD. AZNAN PEMBANTU TADBIR 5315/5316 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  24  hilmi MUHAMMAD HILMI B. CHE HALIM PEMBANTU TADBIR 5312 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  24   NAJWA BINTI HAJI ABDULLAH PEMBANTU TADBIR 5312  
   
 • Dekan Kulliyyah Usuluddin,
  Kolej Universiti Insaniah,
  09300 Kuala Ketil,Baling,
  Kedah Darul Aman.

  No Telefon: 04 415 5314
  Email:  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.