• PUSAT
 • PUSAT
 • PENGAJIAN ASASI
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriIRTIPerjawatanSemak Permohonan
 • Arabic Debate
  24 Jan, Tue | 09:00AM - 01:00PM

Pusat Pengajian Asasi

 • Pusat Pengajian Asasi ditubuhkan pada 1 Mac 2009 dan di awal penubuhannya, ia diketuai oleh seorang Dekan. Peranan utamanya adalah untuk menawarkan tiga program pra-Ijazah (Asasi) iaitu Program Asasi Pengajian Islam, Asasi Pengurusan dan Asasi Sains.


  Dalam perancangan Koridor Utara, sektor pendidikan dan penyelidikan telah dikenalpasti diantara sektor-sektor yang akan diberikan fokus pembangunan. Sehubungan itu, dengan wujudnya Pusat Pengajian Asasi, pengembangan program-program baru di Kolej Universiti Insaniah akan memberikan sumbangan yang penting kepada negeri Kedah dalam pembangunan tersebut. Lantas, ini akan meletakkan negeri Kedah sebagai pusat kecemerlangan pendidikan.


  Selain itu, penawaran program-program asasi ini juga dapat memberi peluang kepada para pelajar lepasan SPM dan STPM dari sekolah-sekolah di wilayah utara khususnya yang berminat untuk meneruskan pengajian mereka di INSANIAH. Dengan adanya program-program ini juga, KUIN akan melahirkan graduan yang cemerlang, bertakwa dan berketerampilan melalui integrasi pendidikan berteraskan elemen profesional dan Islamisasi.

   
 • Aluan-aluan Pengarah Pusat Pengajian Asasi,

  الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين وعلى آله وصحبه أجمعين
  Terima kasih kerana memilih Pusat Pengajian Asasi, Kolej Universiti Insaniah untuk memasuki gerbang pengajian tinggi. Pilihan yang tepat telah dilakukan kerana Pusat Pengajian Asasi telah membuktikan keupayaannya menghasilkan graduan peringkat asasi yang berdaya saing di peringkat pra-siswazah.

  Dengan tiga program yang ditawarkan dan telah mendapat pengiktirafan MQA jelas menunjukkan bahawa kesemua bidang ilmu adalah sangat penting dalam dunia serba moden ini. Garapan ilmu-ilmu naqliyyah dan aqliyyah dalam setiap program menjamin kualiti yang terbaik untuk meneruskan pengajian di peringkat ijazah.

  Pusat Pengajian Asasi, Kolej Universiti Insaniah telah menggabungkan antara keunikan sukatan pengajian dan juga kualiti tenaga akademik yang berpengalaman dan berkebolehan juga kelengkapan prasarana pengajian dan penginapan bagi menjamin suasana pengajian yang kondusif.

  Selamat datang diucapkan kepada mereka yang inginkan kecemerlangan akademik dan keunggulan sahsiah dan janji kami untuk tidak menghampakan harapan anda untuk berjaya.

  Sekian, terima kasih.

   
 • OBJEKTIF

  • Menyediakan pelajar untuk kemasukan ke Ijazah Sarjana Muda di dalam pelbagai jurusan Pengajian Islam, Pengurusan, Perubatan, Kejuruteraan dan Teknologi dengan memperkasakan pelajar di dalam bidang-bidang yang berkaitan.
  • Penguasaan dalam Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris.
  • Memberi laluan terpantas dan terbaik untuk mengikuti program-program di peringkat Ijazah.

  VISI
  Menjadi sebuah Pusat Pengajian Asasi yang unggul dalam melahirkan pelajar-pelajar yang berpengetahuan dan berkompeten dalam pelbagai bidang berlandaskan nilai-nilai Islamiah yang menjadi teras di dalam pendidikan INSANIAH.

  MISI
  Mencapai tahap pendidikan yang cemerlang dan berpotensi membina generasi yang berjaya dalam pelbagai bidang.

   

   
 • Berikut adalah senarai program yang ditawarkan :

   
 • PENGARAH:
  PN. HASLINAWATI BT HASSAN

  PENYELARAS ASASI PENG. ISLAM:
  UST. ZUBAIR BIN ABD RAHMAN

  PENYELARAS ASASI PENGURUSAN:
  CIK NUR FARHANA BT. MAT DALI
  PENYELARAS ASASI SAINS:
  PUAN SITI NOR AIN BT. ZAINON

  PENSYARAH:
  UST. AHMAD NASIR BIN AWANG
  UST. MOHAMAD FAUZI BIN MD THAHIR
  UST. ZUBAIR BIN ABD RAHMAN
  USTZH. NUR FADLINA BT. MAT DALI
  CIK NUR FARHANA BT. MAT DALI
  PN. NURHIDAYAH BT. AHMAD HASSAN
  PN. ROHAIZAH BT. ISMAIL
  PN. SITI NOR AIN BT. ZAINON

  PEMBANTU TADBIR (P/0)
  PN. NOOR SYAZWANI BT. SABRI (HEP)
  CIK NADIAH IZZATI BT. MOHAMMAD KHALIL (HEA)

  PEMBANTU MAKMAL
  BADRUN SANI BIN MOHD TAJUDIN
   
 • PUSAT PENGAJIAN ASASI
  Tel : 04 415 5000 | EMAIL: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   BIL GAMBARNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
  STAF AKADEMIK
  1   PN. HASLINAWATI BT. HASSAN PENGARAH 5560 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2   UST. ZUBAIR B. ABD RAHMAN PENYELARAS ASASI PENGAJIAN ISLAM / PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  3   CIK NUR FARHANA BT. MAT DALI PENYELARAS ASASI PENGURUSAN / PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4   PN. SITI NOR AIN BT. ZAINON PENYELARAS ASASI SAINS / PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  5   UST. AHMAD NASIR B. AWANG TUTOR   
  6   UST. MOHAMAD FAUZI B. MD THAHIR TUTOR    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  7   USTZH. NUR FADLINA BT. MAT DALI  PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH  
  8   PN. ROHAIZAH BT. ISMAIL  PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9   PN. NURHIDAYAH BT. AHMAD HASSAN  PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  10   PN. SITI NOR AIN BT. ZAINON  PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11   CIK NUR FARHANA BT. MAT DALI  PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  STAF BUKAN AKADEMIK
  12   PN. NOOR SYAZWANI BT. SABRI  PEMBANTU TADBIR (P/O) 5561  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13   CIK NADIAH IZZATI BT. MOHAMMAD KHALIL  PEMBANTU TADBIR (P/O) 5561  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14   BADRUN SANI B. MOHD TAJUDIN  PEMBANTU TADBIR (P/O)  5562 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.