• PUSAT
 • PUSAT
 • PENGAJIAN ASASI
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriIRTIPerjawatanSemak Permohonan
 • No events

Pusat Pengajian Asasi

 • Pusat Pengajian Asasi ditubuhkan pada 1 Mac 2009 dan di awal penubuhannya, ia diketuai oleh seorang Dekan. Peranan utamanya adalah untuk menawarkan tiga program pra-Ijazah (Asasi) iaitu Program Asasi Pengajian Islam, Asasi Pengurusan dan Asasi Sains.


  Dalam perancangan Koridor Utara, sektor pendidikan dan penyelidikan telah dikenalpasti diantara sektor-sektor yang akan diberikan fokus pembangunan. Sehubungan itu, dengan wujudnya Pusat Pengajian Asasi, pengembangan program-program baru di Kolej Universiti Insaniah akan memberikan sumbangan yang penting kepada negeri Kedah dalam pembangunan tersebut. Lantas, ini akan meletakkan negeri Kedah sebagai pusat kecemerlangan pendidikan.


  Selain itu, penawaran program-program asasi ini juga dapat memberi peluang kepada para pelajar lepasan SPM dan STPM dari sekolah-sekolah di wilayah utara khususnya yang berminat untuk meneruskan pengajian mereka di INSANIAH. Dengan adanya program-program ini juga, KUIN akan melahirkan graduan yang cemerlang, bertakwa dan berketerampilan melalui integrasi pendidikan berteraskan elemen profesional dan Islamisasi.

   
 • Aluan-aluan Pengarah Pusat Pengajian Asasi,

  الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين وعلى آله وصحبه أجمعين
  Terima kasih kerana memilih Pusat Pengajian Asasi, Kolej Universiti Insaniah untuk memasuki gerbang pengajian tinggi. Pilihan yang tepat telah dilakukan kerana Pusat Pengajian Asasi telah membuktikan keupayaannya menghasilkan graduan peringkat asasi yang berdaya saing di peringkat pra-siswazah.

  Dengan tiga program yang ditawarkan dan telah mendapat pengiktirafan MQA jelas menunjukkan bahawa kesemua bidang ilmu adalah sangat penting dalam dunia serba moden ini. Garapan ilmu-ilmu naqliyyah dan aqliyyah dalam setiap program menjamin kualiti yang terbaik untuk meneruskan pengajian di peringkat ijazah.

  Pusat Pengajian Asasi, Kolej Universiti Insaniah telah menggabungkan antara keunikan sukatan pengajian dan juga kualiti tenaga akademik yang berpengalaman dan berkebolehan juga kelengkapan prasarana pengajian dan penginapan bagi menjamin suasana pengajian yang kondusif.

  Selamat datang diucapkan kepada mereka yang inginkan kecemerlangan akademik dan keunggulan sahsiah dan janji kami untuk tidak menghampakan harapan anda untuk berjaya.

  Sekian, terima kasih.

   
 • OBJEKTIF

  • Menyediakan pelajar untuk kemasukan ke Ijazah Sarjana Muda di dalam pelbagai jurusan Pengajian Islam, Pengurusan, Perubatan, Kejuruteraan dan Teknologi dengan memperkasakan pelajar di dalam bidang-bidang yang berkaitan.
  • Penguasaan dalam Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris.
  • Memberi laluan terpantas dan terbaik untuk mengikuti program-program di peringkat Ijazah.

  VISI
  Menjadi sebuah Pusat Pengajian Asasi yang unggul dalam melahirkan pelajar-pelajar yang berpengetahuan dan berkompeten dalam pelbagai bidang berlandaskan nilai-nilai Islamiah yang menjadi teras di dalam pendidikan INSANIAH.

  MISI
  Mencapai tahap pendidikan yang cemerlang dan berpotensi membina generasi yang berjaya dalam pelbagai bidang.

   

   
 •  
 • asasi

   
 • PUSAT PENGAJIAN ASASI
  Tel : 04 415 5000 | EMAIL: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   BIL GAMBARNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
  STAF AKADEMIK
  1 hadijah  PN. HADIJAH BINTI JOHARI PENGARAH 5560 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2  zubair UST. ZUBAIR B. ABD RAHMAN PENYELARAS ASASI PENGAJIAN ISLAM / PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  3  farhana CIK NUR FARHANA BT. MAT DALI PENYELARAS ASASI PENGURUSAN / PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4 ain  PN. SITI NOR AIN BT. ZAINON PENYELARAS ASASI SAINS / PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  5   UST. AHMAD NASIR B. AWANG TUTOR    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  6   UST. MOHAMAD FAUZI B. MD THAHIR TUTOR    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  7 fadlina  USTZH. NUR FADLINA BT. MAT DALI PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  8  rohaizah PN. ROHAIZAH BT. ISMAIL PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9   PN. NURHIDAYAH BT. AHMAD HASSAN PEG. PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  10   EN. IKRAMI BIN MD ZAKI     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11  hajar PN. SITI HAJAR BT. CHE ZAINON     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  12  arney PN. NORARNEY BT. AHMAD     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13   USTZH SITI ROHANI BT. ABDUL RAHMAN     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14   USTZH FARIDA BINAWAE     Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  15  harliza USTZH HARLIZA BANI HASHIM      
  STAF BUKAN AKADEMIK
  16  azwa PN. NOOR SYAZWANI BT. SABRI  PEMBANTU TADBIR (P/O) 5561  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  17   PN. NADIAH IZZATI BT. MOHAMMAD KHALIL  PEMBANTU TADBIR (P/O) 5561  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  18   EN. MUHAMMAD NAFIS BIN ABD RAHIM  PEMBANTU TADBIR (P/O)  5562 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.